Wethouder: compassie gekregen met Riant (Stentor, 1 juli 2009)

Onderwerp: Bestemmingsplan, Gemeente, Publiciteit| 2 Reacties »

Wethouder: compassie gekregen met Riant

door Bert Felix.

 

APELDOORN – Als PvdA-raadslid stemde Jolanda Reitsma tegen de verplaatsing van Riant Equestrian Centre van de Bruggelerweg naar Landgoed Spelderholt.

Te dicht bij kwetsbare natuur en bovendien een waardevol landgoed, vond ze. Maar als wethouder is ze onderweg omgeturnd, zegt ze naar aanleiding van het besluit van het college van burgemeester en wethouders om het bestemmingsplan voor de verplaatsing goed te keuren. Onderdeel van dat plan is ook de bouw van een appartementengebouw en elf villa’s. Zeker, ze weet dat omwonenden, verenigd in de Stichting Behoud Natuurwaarden Enken Beekbergen, zich niet zullen neerleggen bij de afwijzing door het college van de bezwaren die ze hebben ingediend tegen het bestemmingsplan. De stichting zal naar de Raad van State stappen en wellicht ook Europa vragen de plannen tegen te houden. Reden daarvoor is de door Europa opgelegde wet Natura 2000, waaronder de naastgelegen bossen vallen.

Reitsma zegt het jammer te vinden dat omwonenden naar de Raad van State zullen stappen. ,,Je hebt hier een initiatiefnemer die zijn nek uitsteekt van hier tot Tokio. Er worden hier pluimveestallen en een nertsenfarm afgebroken door een particulier. Daar heb ik compassie mee gekregen. We hebben op alle manieren geprobeerd om de zeer gerechtvaardigde twijfels aan het bouwplan weg te nemen. Maar de raad heeft al een keer ja gezegd tegen de verplaatsing van de manege. De hoogte van het appartementengebouw is na kritiek van omwonenden omlaag gegaan, en langzamerhand heeft het lang genoeg geduurd.

Omwonenden en de enkenstichting hebben echter hoop geput uit de analyse van Henk Siepel, hoofd van het centrum voor ecosystemen Alterra van de Rijksuniversiteit van Wageningen en inwoner van Beekbergen. Die zei begin april dat de bouw zo dicht bij Natura 2000 niet mogelijk is. Siepel stelde dat zelfs bestaande initiatieven door Europa verboden zouden kunnen worden. Voor de gemeente waren de uitspraken van Siepel aanleiding voor nieuw overleg met de provincie en ingenieursbureau Arcadis. Die verzekerden de wethouder dat het omzetten van pluimveeschuren naar een veel kleiner oppervlak aan manege en woningen zich verdraagt met Natura 2000. Donderdag moet op de politieke markt blijken hoe de politiek daarover denkt.


 

 


2 reacties “Wethouder: compassie gekregen met Riant (Stentor, 1 juli 2009)”

 1. Webmaster :

  SBNE Beekbergen en vele anderen hebben ook compassie, maar dan vooral met de prachtige natuur en het historisch zeer waardevolle gebied. De plannen van Riant en Parc Spelderholt moeten bij elkaar opgeteld worden en gezamenlijk, dus voor het gebied als geheel, beoordeeld worden.
  U bent van harte uitgenodigd om zelf in ogenschouw te komen nemen hoe mooi en bijzonder de enken en haar natuur zijn. In de tuinen van http://www.4evergreen.nu, die a.s. zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur geopend zijn vindt u ook meer informatie.

 2. Michiel van der Weele :

  Ervan uitgaande dat het artikel in de Stentor een goede weergave is van de woorden van de wethouder, is dit een ongelofelijke verdraaiing van de feiten door de wethouder. De gemeente heeft gedurende heel veel jaren zeer grove fouten gemaakt en hoopt dit via een dealtje met “Riant” onder het tapijt te kunnen houden. “Riant” is trouwens geen zielige particulier maar de projectontwikkelaar “Tergouw Holding”, die de grond al in 2004 heeft gekocht voordat de gemeenteraad zelfs maar in kennis is gesteld van plannen tot verplaatsing van Riant. Het probleem is ontstaan doordat:

  a. De gemeente in juli 1989 een vergunningsaanvraag heeft ontvangen tot het bouwen van één stal midden op het landgoed Spelderholt en nog geen 3 weken later, midden in de zomervakantie, vergunning heeft verleend tot het bouwen van 7 zeer grote stallen. Er zit geen aanvraag voor 7 stallen in het gemeentedossier en de bouwtekeningen blijken volgens het gemeentedossier zelfs achteraf te zijn toegevoegd!

  b. De gemeente geen sloop van de leegstaande stallen heeft afgedwongen bij het vertrek van het Rijkinstituut voor pluimveeonderzoek (de vervuiler betaalt) en in strijd met de geldende regels Stichting Philadelphia huisvesting op het Spelderholt heeft laten bouwen zonder sloopverplichting van aanwezige stallen.

  c. “Riant” in 2005 een redelijk plan heeft ingediend, waar nauwelijks iemand bezwaar tegen had. Vervolgens bleek het appartementencomplex opeens tweemaal zo hoog te worden en er twee keer zoveel villa’s te worden gebouwd (en bovendien van een omvang die veel groter is dan het maximum dat is toegestaan in het buitengebied). In totaal staat er straks 1,5 maal zoveel steen als nu. Als “Riant” bij hun oorspronkelijke plan was gebleven dan was alles al in kannen en kruiken. Zij wilden kennelijk het onderste uit de kan, proberen dat met list en bedrog voor elkaar te krijgen en krijgen dus het deksel op hun neus. Hoezo zielig?
  Het is toch kenmerkend (een openlijke erkenning van samenspanning) dat de wethouder bij Arcadis, die in opdracht van “Riant” een rapport heeft opgesteld, gaat informeren of het juridisch wel kan. Het moet er kennelijk perse worden doorgedrukt.

Laat een bericht achter