GS achter bouw bij Spelderholt (De Stentor, 27 aug. 2010)

Onderwerp: Provincie, Publiciteit, Regelgeving| 3 Reacties »

BEEKBERGEN – Gedeputeerde Staten hebben het advies van de onafhankelijke bezwarencommissie van de provincie over de plannen op landgoed Spelderholt naast zich neergelegd.

Dat laat PvdA-gedeputeerde landelijk gebied Harry Keereweer weten.

De Stichting Behoud Natuurwaarden Enken Beekbergen en Lieren (SBNE) en de Stichting Werkgroep Milieuzorg Apeldoorn (SWMA) hadden eerder bezwaar gemaakt tegen de natuurwetvergunning die de provincie heeft afgegeven voor de verhuizing van Riant Equestrian Centre naar Spelderholt en de bouw van 26 appartementen en elf villa’s op het landgoed.

De plannen zouden in strijd zijn met de regels die gelden voor Natura 2000, waaraan Spelderholt grenst. Ook ligt er op het terrein een stukje droge heide, een zwaar beschermde natuursoort. Reden voor de stichtingen om naar de onafhankelijke bezwarencommissie te stappen. Die gaf hen gelijk: de regels van Natura 2000 laten de verhuizing en de bouw niet toe.

Volgens gedeputeerde Keereweer ligt dat anders. ,,Je moet niet naar de juridische regeltjes kijken, maar naar de verbetering van de natuur. De verhuizing is winst voor de ecologische hoofdstructuur, winst voor Natura 2000 en ook nog goed voor de economische bedrijvigheid. Er is echt heel veel winst voor de natuur.”

Keereweer wijst op de natuurwinst op de oude locatie van Riant en op het pluimveecentrum en de nertsenfokkerij die op Spelderholt hebben gestaan. ,,Die paarden stoten minder stikstof uit, terwijl de eigenaar het aantal zelfs nog naar beneden heeft bijgesteld.”

De provincie wacht nu mogelijk een gang naar de Raad van State. ,,Ik hoop dat die onze afweging onderschrijft. We handelen misschien niet naar de letter van de wet, maar wel naar de geest”.

Door: Bert Felix


 

 


3 reacties “GS achter bouw bij Spelderholt (De Stentor, 27 aug. 2010)”

 1. Otto Foelkel :

  “We handelen misschien niet naar de letter van de wet, maar wel naar de geest”.

  Geheel mee eens.
  De geest van Natura 2000 is, dat we natuurgebieden zo veel mogelijk in tact laten.
  Dat er opstallen staan op Het Spelderholt, mag heden ten dage eigenlijk geen reden meer zijn om de regel “rood voor rood” hier toe te passen.
  Ik ben van mening, dat we nu de mogelijkheid hebben, om de fouten uit het verleden te herstellen, door het gebied weer zo goed mogelijk in haar natuurlijke staat terug te brengen.
  Wat uit het artikel ook niet blijkt, is dat het niet alleen om de verplaatsing van Riant gaat, maar dat dit gepaard gaat met de bouw van een complete woonenclave.
  Uiterst bedenkelijk is daarbij, dat het idee om Riant te verplaatsten, uit de koker van het Gelders Landschap komt.
  Van zo’n natuurorganisatie zou je verwachten, dat die zich conformeert aan de regelgeving van Natura 2000.

 2. Gijs Visser :

  Dat Gelders Landschap de verhuizing van Riant toejuicht is te verklaren….
  Enkele hoogeplaatste medewerkers van GL wonen pal achter de huidige lokatie van Riant, en kunnen vanuit hun luie stoel de geur van de paarden-amoniak waarnemen.
  Riant heeft al enkele jaren een vergunning tot uitbereiding op de huidige lokatie op zak, en dáár zitten de mensen van GL niet op te wachten.
  Vandaar hun onvoorwaardelijke steun vóór verhuizing.
  Hoe anders zou Gelders Landschap in dit verhaal staan als de dienstwoningen van deze mensen in Wenum Wiesel stonden of in Hoenderloo………

 3. Veronica Huisintveld. :

  Tjonge hoe is het mogelijk al dat gekonkel en onder de tafel afspraken en dat ten koste van de natuur die niets terug kan zeggen. Als nu de wet aan de paardrijlaars wordt gelapt wat betreft de Beekbergse Enken en er een gat in de enken wordt geslagen is het hek van de dam en zal er meer bebouwing plaats vinden in dit zo prachtige gebied!het bos waar nu de manege zit terug geven aan de natuur, dit zien als natuur winst is toch wel erg kortzichtig met die snelweg ernaast!! Er zal nooit zoveel natuurschoon ontstaan als op Spelderholt waar het nog schoon en rustig is. Dit zal zeker veranderen als er een heel dorp, woonenclave zal ontstaan.

Laat een bericht achter