Gedeputeerde Verdaas: natuurwetgeving te complex en nergens meer voor nodig

Onderwerp: Het Geldersch Landschap, Natuurbeschermingswet, Plannenmakers, Provincie, Publiciteit, Regelgeving| 1 Reactie »

Op maandagmorgen 30 augustus 2010 werd een kort interview uitgezonden op radio 1, KRO, Goedemorgen Nederland, met Mieke van Tergouw en Ko Verdaas. Het verhuisplan van manege Riant wordt een verbetering van de natuur genoemd. Slechts één persoon zou bezwaar hebben en daarvoor met wat vriendjes de natuurwetgeving misbruiken. Verdaas vindt dat de 40 jaar oude wetgeving veel te complex is en zijn tijd heeft gehad en bij dit plan zelfs een averechts effect heeft. Het verhuisplan zou tijdens het proces door ‘natuurwetgeving zijn ingehaald’.

Mieke en Verdaas in GoedeMorgenNederland30082010.


 

 


1 reactie “Gedeputeerde Verdaas: natuurwetgeving te complex en nergens meer voor nodig”

 1. Goede buur :

  Ik heb het interview gehoord. Het was op Radio 1, dus je mag aannemen dat beide sprekers zich goed hadden voorbereid en de kern van hun boodschap brachten. Dat was ontluisterend en onthutsend. En dat echt niet omdat alleen maar voorstanders aan het woord waren.

  De heer Verdaas probeert zijn straatje schoon te vegen. Natuurwetgeving is inderdaad complex, helemaal mee eens. Maar Verdaas zat er wel zelf bij, want hij was lid van de tweede kamer. En had ruimtelijke ordening in zijn portefeuille. En ook Gelderland zelf kan er wat van….
  De ingewikkeldheid is echt niet van vandaag, dat was zeven jaar geleden ook al zo toen gedeputeerde Peeters aan Mieke van Tergouw toezeggingen deed. Het zou goed zijn geweest als Peeters zich die complexiteit toen ook had gerealiseerd. Dan was hij misschien voorzichtiger geweest en had hij Mieke niet op het verkeerde been gezet.
  De stelling dat het plan lopende het proces door de natuurwetgeving is ingehaald is klinkklare onzin. Lees de literatuur en rechtspraak van vóór de toezegging door Peeters en zeker die van vóór de vergunningverlening van 2007. Maar het is wel lastig werken met ambtenaren die niet die passie hebben met natuur en niet dagelijks de regelgeving volgen zoals echte natuurminnaars.
  Het toppunt is het stokpaard van Verdaas dat Nederland wel zonder natuurwetgeving zou kunnen. Dat is meer dan naïef. Zeker niet het boek ‘vastgoedfraude’ van Vasco van der Boon gelezen? Zou hij nou werkelijk denken dat de bouwwereld van fraude, list en bedrog zich dan nog iets aantrekt van de natuur? Zit zo’n gedeputeerde met ruimtelijke ordenng in de portefeuille wel op een goede plek?

  Ja en dan Mieke. Triest dat een paardensportvrouw dit allemaal mee moet maken. Het was wel onthullend te moeten horen dat ze al vóór februari 2004 (de koopdatum van het Spelderholt) een quick scan had laten doen en zich door deskundigen had laten voorlichten over de mogelijkheden. Want de buurt is pas eind 2005 geïnformeerd, bijna twee jaar later! Wat hebben ze in die tussentijd allemaal zitten doen? En waarom heeft ze begin 2008 de vergunningaanvraag van maart 2007 eigenlijk weer ingetrokken? En waarom moest het tot maart 2009 duren voordat er weer een nieuwe aanvraag kwam? Die periode van 2003 tot begin 2009 kan dus niet aan bezwaarmakers worden toegerekend. Dat komt door broddelwerk van adviseurs en overheden. Dat is ander nieuws dan op Radio 1!!
  Het is heel moedig dat een paardensportvrouw de projectontwikkeling ingaat. Een wereld waarvan Nederland inmiddels weet dat die kei- en keihard is. Een wereld vol fraude, list, bedrog, snelle pakken en veel snel geld. Het valt niet mee als eenmalig projectontwikkelaartje b.v. een Arcadis (ecologisch adviesbureau) goed aan de gang te krijgen. Die werken meestal voor ministeries en provincies. Hebben altijd meer petten op. Die sturen hun jongste bediende op zoiets af.
  En dan die samenwerking met Het Gelders Landschap. Mieke weet toch zelf ook wel hoe fel buurman Roozen, adjunct-directeur van Het Geldersch Landschap, zich heeft verzet tegen haar nieuwbouwplannen 2001 op de oude locatie? Die zou met Mieke’s verhuisplannen via een omweg mooi zijn zin krijgen. Logisch dat die alleen maar natuurwinst wilden zien in de verhuisplannen.

  Tot slot: onderschatting van tegenstanders is erg gevaarlijk. Mieke zegt dat het om maar één ‘persoontje’ gaat met wat vrienden erom heen. Kijk eens op de website van de SBNE, dan zie je dat die indruk beslist verkeerd is.

Laat een bericht achter