APELDOORN – De verhuisplannen van Riant Equestrian Centre naar Landgoed Spelderholt hebben zware averij opgelopen.
Nieuw natuuronderzoek in opdracht van gedeputeerde staten van Gelderland heeft uitgewezen dat een heideveld op de nabijgelegen Konijnenkamp behoort tot de zeldzame soort Droge Europese Heide. Daarmee vervalt de vergunning die Riant had voor de verhuizing op basis van de natuurbeschermingswet. Of de verhuizing daarmee van de baan is, is nog onduidelijk.

De Stichting Behoud Natuurwaarden Enken uit Beekbergen (SBNE) reageert opgetogen op de uitkomsten van de nieuwe natuurstudie. De stichting is samen met de Stichting Werkgroep Milieuzorg Apeldoorn door de provincie uitgenodigd om op 19 januari de bezwaren toe te lichten die beide stichtingen hadden ingediend tegen het verlenen van een natuurwetvergunning voor de verhuizing van Riant. Die werd verleend op basis van een natuuronderzoek van ingenieursbureau Arcadis, die concludeerde dat het betreffende heidegedeelte niet het etiket Droge Europese Heide verdiende. Om de bezwaren tegen de vergunning te onderbouwen, heeft SBNE het bureau Faunaconsult onderzoek laten doen naar het heideveldje. Dat bureau verwierp de typering van Arcadis en stelde dat het gebied wel degelijk tot Droge Europese Heide mag worden gerekend.

Gedeputeerde staten besloten vervolgens nieuw onderzoek te laten verrichten om te onderbouwen dat de vergunning terecht was verleend. Dat onderzoek werd gedaan door het bureau Natuurbalans, die de conclusie van Faunaconsult onderschreef. GS hebben nu een brief geschreven naar de bezwarencommissie van de provincie om het bezwaar van SBNE tegen de vergunning voor Riant gegrond te verklaren en de vergunning te vernietigen.

Daarbij gaat het om de overschrijding van de ammoniaknorm door het mencentrum Riant, dat zeventig paarden gaat tellen. Onduidelijk is nog of plannen met een lager aantal paarden wél de toets der kritiek kunnen doorstaan en of het mencentrum met dat lagere aantal rendabel is.

Het is de tweede keer dat Riant een vergunning op basis van de natuurbeschermingswet misloopt. Eerder trok Riant een aanvraag in omdat de plannen moesten worden aangepast. Voor de verhuizing van Riant worden diverse leegstaande pluimveestallen gesloopt. De operatie wordt deels gefinancierd door de bouw van 26 appartementen en elf vrijstaande villa’s op de helft van het landgoed. De andere helft is in handen van de onderwijsinstelling voor gehandicapten Parc Spelderholt. Ook die heeft een natuurwetvergunning gekregen voor uitbreiding. GS zien geen reden om ook die vergunning in te trekken.

Door Bert Felix