BEEKBERGEN – Woningstichting Beter Wonen uit Loenen wil nog voor de kerst beginnen met de bouw van een studentenhuisvesting op Landgoed Spelderholt.

In het gebouw komen 55 woonunits, een opleidingsruimte, enkele kantoren en een verblijfsruimte voor personeel. De bouw duurt ongeveer een jaar.

Met de bouw van de studentenhuisvesting is Beter Wonen de eerste van de vier woningcorporaties in Apeldoorn die speciaal voor studenten huisvesting bouwt. In Beekbergen gaat het bovendien om gehandicapte studenten, die een opleiding in de sectoren groen, horeca, zorg, techniek en administratie volgen bij Parc Spelderholt, de onderwijsinstelling voor gehandicapten die op een deel van het landgoed is gevestigd. 

Beter Wonen is een van de partijen die woensdag een convenant hebben ondertekend met SBNE, de stichting van omwonenden die zich inzet voor het behoud van de enken rond Spelderholt. Ook over de bouw van de studentenhuisvesting zijn in het convenant afspraken vastgelegd. Onderdeel van de ondertekening is het stopzetten van procedures, die SBNE bij de rechter en de Raad van State had aangespannen tegen de bouw van de studentenhuisvesting. Zo zal bouwbedrijf Nikkels uit Twello, die de studentenhuisvesting naar een ontwerp van I’M Architecten uit Deventer gaat bouwen, zich houden aan richtlijnen die negatieve gevolgen van de bouwwerkzaamheden op de naastgelegen natuur (die valt onder de zwaarbeschermde Natura 2000) voorkomen. Daarnaast is vastgelegd dat de tijdelijke huisvesting die momenteel in gebruik is binnen twee maanden na oplevering van de definitieve huisvesting zal worden ontmanteld. 

Met het nieuwe gebouw kan Parc Spelderholt alle studenten onderdak bieden. In totaal zullen dat er maximaal 75 zijn, zo heeft Parc Spelderholt met de ondertekening van het convenant vastgelegd. De onderwijsinstelling stelt dat haar deel van het landgoed onvoldoende ruimte biedt om meer studenten onderwijs te kunnen geven. 

In het convenant zijn ook afspraken gemaakt over aard en omvang van de activiteiten die Parc Spelderholt organiseert op het landgoed om inkomsten te verwerven, maar vooral ook oefensituaties te krijgen voor de opleiding van de gehandicapten. Zo mogen er jaarlijks maar maximaal vijf grootschalige activiteiten zijn met 200 tot maximaal 450 deelnemers. Bovendien belooft Parc Spelderholt in het convenant het aantal congressen en horeca-activiteiten terug te dringen, ten gunste van inkomsten uit het zorghotel.

Tekst Bert Felix