Dat het er dramatisch bij ligt, daar zijn alle betrokkenen het wel over eens. Hoe het verder moet met het toegangsweggetje naar Parc Spelderholt, is heel wat minder duidelijk. Gisteren stonden de hoofdrolspelers tegenover elkaar voor de rechter. Die moet knopen doorhakken.

Door: Gep Leeflang

Spelderholt-directeur Annette Fritschy en Riant-directeur Mieke van Tergouw hadden al meermalen overleg over het wegdek. Met name in de winter was het erbarmelijk en moesten gaten geregeld met koud asfalt worden gedicht. Zodra daar een paar vrachtwagens overheen zijn geweest, zijn nieuwe reparaties echter nodig.

Deugdelijke weg

Riant ontwikkelt in het gebied aan de rand van Beekbergen samen met bouwer Van Wijnen elf villa’s en twintig appartementen. Uitvloeisel van de afgesloten contracten is dat Riant voor een deugdelijke weg moet zorgen. Dat gebeurt echter maar niet, klaagt Spelderholt, dat van het weggetje afhankelijk is. De laatste tijd maken de medewerkers van het landgoed de gaten zelf maar dicht, hield advocate Martijntje van den Berge de rechter voor. Ze eiste in kort geding onder meer dat Riant het wegdek binnen 24 uur herstelt.

De rechter vindt dat Spelderholt wel realistisch moet zijn. Dat kan natuurlijk nooit, benadrukte hij, want alle wegenbouwers komen om in het werk. Hij neemt twee weken de tijd om tot een uitspraak te komen. Vooruitlopend daarop moet Riant er maar vast rekening mee houden dat daar de verantwoordelijkheid ligt voor het oplappen van het weggetje, kondigde hij aan.
Riolering

Mieke van Tergouw had kort daarvoor aangegeven dat ze een stuk verder zou willen gaan. Veel efficiënter dan telkens oplappen en uiteindelijk voordeliger, is de hele weg eruit gooien en inclusief riolering eronder aanleggen, vindt ze. Alleen met de finale toplaag wacht ze dan tot het nieuwbouwproject klaar is. Er is al een offerte bij een wegenbouwer aangevraagd, aldus Van Tergouw. Zodra het bestemmingsplan definitief is en de gemeente goedkeuring verleent, kan worden begonnen.

Spelderholt heeft er weinig fiducie in. Er zijn al te vaak aankondigingen gedaan die niet zijn waargemaakt, zegt de directrice. Er moet nu actie komen. Van Tergouw baalt dat de handschoen niet wordt opgepakt. In afwachting van de uitspraak van de rechter zou het er nu weleens op kunnen uitdraaien dat ze de toplaag eraf freest om het voor de korte termijn veilig te maken, zegt ze. Daar wordt niemand blij van, waarschuwt ze.

Bron: De Stentor, 25 april 2019

Steun ons!

Door ons in woord en daad steun te betuigen. Geldelijke bijdragen kunnen overgemaakt worden naar: rekeningnummer NL98 INGB 0003 5856 07 t.n.v. F.T.M. Freriks o.v.v. SBNE Beekbergen.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief!

Wij houden u op onregelmatige tijden op de hoogte door middel van een digitale nieuwsbrief.
U kunt zich hieronder aanmelden.