Beekbergse dorpsraad pleit voor handhaven volle hoogte landhuis

door Bert Felix

APELDOORN – De Dorpsraad Beekbergen heeft in een brief aan de gemeenteraad gepleit geen wijzigingen aan te brengen in de plannen voor Landgoed Spelderholt.
De dorpsraad schreef de brief naar aanleiding van een bespreking op de politieke markt.

Een meerderheid van de politiek gaf daar aan dat projectontwikkelaar Esprit en opdrachtgever Riant een verdieping moeten schrappen van het landhuis dat op Landgoed Spelderholt zal worden gebouwd. De dorpsraad vreest vertraging en zelfs annulering van de plannen voor de verplaatsing van paardensportcentrum Riant naar Spelderholt en de sloop aldaar van oude veestallen. De plannen worden betaald door de bouw van een landhuis met 26 appartementen, negen villa’s en vier woningen op de huidige plek van Riant.

De dorpsraad schrijft het standpunt van de politieke markt over een lager landhuis te betreuren. Volgens de dorpsraad leidt die keuze ertoe dat er elders op het terrein meer woningen moeten worden gebouwd, waardoor er meer voorbereidingstijd nodig is. Bovendien stelt de dorpsraad dat ‘een landhuis van kwalitatief hoogwaardige architectuur zelfs een verrijking voor de beeldvorming van het gebied kan zijn in plaats van horizonvervuiling’.

De dorpsraad vraagt de politiek te wachten op duidelijke foto-impressies van de plannen en de huidige procedure niet te onderbreken voor het maken van nieuwe plannen. De dorpsraad waarschuwt voor het afhaken van Riant, waardoor Landgoed Spelderholt een andere ‘waarschijnlijk minder passende’ bestemming zal krijgen.

Ook de ChristenUnie komt in het geweer tegen de uitspraak van de politieke markt. In het door de gemeente gemaakte verslag staat dat de wethouder zal nagaan of de hoogte van het appartementengebouw anders kan worden geregeld. De ChristenUnie wil van de wethouder weten of er nu wel of niet een verdieping af moet. De fractie is zelf voor handhaven van de hoogte van het landhuis.

Bron: De Stentor