Opnieuw staat de herontwikkeling van Landgoed Spelderholt in Beekbergen op losse schroeven. Eind januari werd de champagne nog ontkurkt, nadat Riant Equestrian Centre en bouwbedrijf Van Wijnen een akkoord bereikten over de verkoop van twee stukken grond, waarop een appartementencomplex moet worden gerealiseerd. Er zit echter een kink in de kabel.

Een geldschieter van Riant Equestrian vindt dat bouwbedrijf Van Wijnen te weinig heeft betaald voor de grond en ligt daarom dwars. Vandaag bepaalt de rechter in Zwolle of de verkoop nog door mag gaan, zo liet zij gisteren weten na de zitting.

Villa’s
In 2015 heeft Riant 2,5 miljoen euro geleend van Harime Holding uit Zwolle. Landgoed Spelderholt, waar Riant twaalf villa’s, een appartementencomplex en een paardensportcentrum wil bouwen, werd gebruikt als onderpand. Mochten de plannen niet van de grond komen, dan kon Harime de gronden veilen en zo een deel van het geleende bedrag terugkrijgen.

Riant had het geld nodig om een oudere lening af te lossen en de sloop van de opstallen op Landgoed Spelderholt voort te zetten. De lening moest worden afgelost met de opbrengst van de grondverkoop: per perceel ontvangt Harime de helft van de verkoopprijs.
Verzet

Al meer dan dertien jaar probeert Riant het project van de grond te krijgen. Tot dusver zonder succes. Omwonenden kwamen in verzet, met langlopende juridische procedures als gevolg. Ook belandde de woningmarkt in een dip. Van de ambitieuze bouwplannen kwam daardoor niets terecht.

Afgelopen januari werd dan toch eindelijk een succes geboekt. Van Wijnen is bereid een deel van het plan op zich te nemen. Het bedrijf heeft twee percelen gekocht waarop het een appartementencomplex gaat realiseren. Goed nieuws voor Riant, dat hoopt dat het totaalplan daardoor in een stroomversnelling raakt en dat de geplande villa’s daardoor ook eindelijk een koper weten te vinden.

Deal
Van Wijnen wilde echter een bedrag van maximaal 1,2 miljoen euro betalen voor de grond. Dat terwijl vooraf rekening werd gehouden met een opbrengst van rond de 2,1 miljoen euro. Het gevolg van deze deal was dat Harime een stuk minder krijgt dan waar het op had gehoopt. Riant werpt tegen dat het Zwolse bedrijf zijn investering terugverdient op het moment dat alle villapercelen zijn verkocht. Maar met die belofte neemt Harime geen genoegen.

Riant wil nu dat de Zwolse geldschieter de hypotheek ontbindt die is afgesloten op de gronden die door Van Wijnen worden gekocht. Harime wil dat de overeenkomst wordt herzien of afgeblazen, zodat het financieel krijgt waar het in zijn optiek recht op heeft.
Haast

Omdat de gronden per 1 maart in bezit komen van Van Wijnen, hebben beide partijen de rechter gevraagd haast te maken. De uitspraak wordt daarom vandaag verwacht.

Bron: De Stentor, 28 februari 2018
Tekst: Paul Hartman