Het lijkt erop dat de plannen voor de herontwikkeling van Landgoed Spelderholt in Beekbergen opnieuw in de ijskast kunnen. De rechtbank in Zwolle heeft vandaag namelijk geoordeeld dat Riant Equestrian Centre twee percelen grond niet voor een ‘reële prijs’ heeft verkocht aan bouwbedrijf Van Wijnen. Daardoor is Harime Holding uit Zwolle, dat geld tegoed heeft van Riant, volgens de rechter niet verplicht mee te werken aan de transactie.

Riant heeft afgelopen januari twee stukken grond verkocht aan bouwbedrijf Van Wijnen voor een bedrag van iets minder dan 1,2 miljoen euro. Harime was naar eigen zeggen echter voorgehouden dat de percelen 2,1 miljoen euro op zouden brengen. Dat prijsverschil vond het Zwolse bedrijf te gortig, zeker gezien de gekte op de woningmarkt. Het viel eerder te verwachten dat de grond de afgelopen jaren juist meer waard was geworden, zo zei advocaat Martijn Kerkdijk dinsdag tijdens de zitting. Daarom weigert het bedrijf mee te werken aan de verkoop van de gronden.

Onderpand
In 2015 heeft Riant 2,5 miljoen euro geleend van dit Zwolse bedrijf. Landgoed Spelderholt werd gebruikt als onderpand. Mochten de plannen niet van de grond komen, dan kon Harime de gronden veilen en zo een deel van het geleende bedrag terugkrijgen. De lening moest worden afgelost met de opbrengst van de grondverkoop: per perceel ontvangt Harime de helft van de verkoopprijs.

Omdat Riant in januari dus genoegen heeft genomen met een lagere opbrengst voor twee stukken grond, vreest Harime dat het volledige bedrag van 2,5 miljoen niet wordt afgelost. Het bedrijf acht het niet ondenkbaar dat ook de resterende percelen minder opbrengen dan verwacht. De rechter vindt deze angst dus terecht.

Bron: De Stentor, 25 februari 2018
Tekst: Paul Hartman

Meer informatie: http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBOVE:2018:645