Buurt Riant woest om nachtelijke ‘herrie’

door Berend van de Sande

BEEKBERGEN – Woedend zijn omwonenden van manege Riant in Beekbergen. De festiviteiten die de menwedstrijden omlijstten, zorgden voor geluidsoverlast die zaterdag tot diep in de nacht aanhield. ,,Om twee uur ’s nachts stond de vensterbank hier nog te trillen. Het was zo verschrikkelijk hard”, zegt Wouter Hiskemuller, voorzitter van de Stichting Behoud Natuurwaarden Enken-Beekbergen.
Een andere buurtbewoner heeft ’s nachts diverse keren de politie gebeld. Volgens politiewoordvoerder Simone Boosman kreeg de politie van Riant te horen dat het feest om 1 uur afgelopen zou zijn. Toen de muziek om 2.15 uur nog aanstond heeft de politie een eind gemaakt aan het feest. Donderdag duurde het feest volgens buurtbewoners nog langer. De wijkagent zal vandaag bij de gemeente nagaan of volgens de vergunning is gehandeld of dat er sprake is geweest van een overtreding.

Rick Velstra, wedstrijdleider van de internationale menwedstrijden, zegt dat het probleem in het weer zat. ,,Normaal zit de tent dicht, maar door de warmte was het onverantwoord om dat nu te doen. We hebben de zeilen opengezet en het geluid lang niet op het volle vermogen. We zijn hier bewust mee omgegaan.” Volgens Velstra mocht het feestje volgens de vergunning tot 2 uur duren. Het klopt dat de muziek ook daarna nog te horen was. ,,Dat is op feesten in heel Nederland gebruikelijk. Om mensen op een nette manier naar buiten te krijgen doe je het licht aan en het geluid langzaam zachter.”

Atze Oosterwoud, voorzitter van de dorpsraad, zal de kwestie aankaarten in het eerstvolgende reguliere overleg met de wijkagent. ,,Ik ga dit niet goedpraten, maar het feest bij Riant is één keer per jaar. Het zou mij niet verbazen als hierbij ook een rol speelt dat een klein groepje bewoners tegen de verplaatsing van Riant naar Spelderholt is. Ze grijpen dit gelijk aan als argument, zo van ‘zie je wel, ze hebben de zaak niet onder controle’.

Bron: De Stentor