Riant Equestrian Centre in Beekbergen heeft twee percelen grond niet voor een ‘reële prijs’ verkocht aan bouwbedrijf Van Wijnen, oordeelde de rechtbank. Toch raakt directeur Mieke van Tergouw niet in paniek.

Hoewel de rechterlijke uitspraak deze week uitviel in haar nadeel, verwacht Van Tergouw dat binnen enkele weken een begin kan worden gemaakt met de herontwikkeling van landgoed Spelderholt in Beekbergen. ,,Ik reken op een goede afloop.”

Reële prijs
De rechtbank in Zwolle oordeelde woensdag dat Riant twee percelen grond niet voor een ‘reële prijs’ heeft verkocht aan bouwbedrijf Van Wijnen. Daardoor hoeft Harime Holding uit Zwolle, dat geld heeft uitgeleend aan het Beekbergse bedrijf, niet mee te werken aan de verkoop. Het gevolg is dat de plannen voor de bouw twaalf villa’s, een appartementencomplex en een paardensportcentrum op landgoed Spelderholt, spaak lopen.

Van Tergouw beschouwt de rechterlijke uitspraak als ‘een onfortuinlijke tegenvaller’. Ze is er echter van overtuigd dat ze volgende week, wanneer er opnieuw een kort geding dient, alsnog in het gelijk wordt gesteld. ,,Volgens de rechter hebben we onvoldoende aangetoond dat Van Wijnen een marktconforme prijs heeft betaald voor onze gronden”, vertelt Van Tergouw. ,,We moeten ons huiswerk dus opnieuw doen. Maar aangezien ik de taxatierapporten van de gronden nog op kantoor heb liggen, moet het geen probleem zijn om duidelijk te maken dat we een reële prijs in rekening hebben gebracht bij Van Wijnen.”

Vrees
In 2015 heeft Riant 2,5 miljoen euro geleend van Harime. De lening moest worden afgelost met de opbrengst van de grondverkoop: per perceel ontvangt Harime de helft van de verkoopprijs. Omdat Riant twee percelen voor ‘slechts’ 1,2 miljoen euro aan Van Wijnen heeft verkocht, vreest Harime dat het zijn geld niet terugkrijgt. Er was het Zwolse bedrijf namelijk voorgehouden dat deze gronden 2,1 miljoen euro op zouden brengen.

Harime is bang dat Riant de overige percelen ook voor een lager bedrag verkoopt. Dat zou de aflossing in gevaar brengen. Volgens Van Tergouw is dat echter grote onzin.

Bron: De Stentor, 2 maart 2018
Tekst: Paul Hartman