Omwonenden van landgoed Spelderholt keren zich tegen het plan voor een nieuw parkeerterrein op het landgoed, waar zorgpersoneel van Gelre gedurende een jaar gebruik van gaat maken.
© Kevin Hagens

Een parkeerterrein op landgoed Spelderholt in Beekbergen? ’Wat een onbezonnen actie’

Een nieuw parkeerterrein op landgoed Spelderholt in Beekbergen voor voornamelijk personeel van Gelre Ziekenhuis. Het plan hiervoor krijgt de handen van omwonenden allerminst op elkaar. Sterker, het is een buitengewoon onbezonnen actie, stellen buurtbewoners.

Landgoed Spelderholt met het kasteel op de achtergrond © Kevin Hagens

Verkeersinfarct

Maar omwonenden zijn allerminst overtuigd. Het plan betekent volgens  hen dat onder meer over een doorgaans rustige en smalle Engelanderweg richting ziekenhuis, straks veel verkeer rijdt. Surtel: „In onze ogen blijft het een onbezonnen plan, dat bovendien veel impact heeft op flora en fauna.”

„En wat zijn de gevolgen voor de uitstoot van stikstof?”, vraagt hij zich hardop af. „De smalle Engelanderweg richting het ziekenhuis is helemaal niet op berekend op veel verkeer en dus veel uitstoot. We vrezen bovendien voor een verkeersinfarct in de ochtend voor bewoners van Beekbergen, Spelderholt, Ugchelen en Apeldoorn. Ook is veel verkeer over deze smalle weg gevaarlijk voor schoolgaande kinderen die over de weg fietsen.”

Vergunning

Woordvoerder Roel van Vemde van de gemeente Apeldoorn meldt dat de gemeente de parkeeruitdaging van Gelre ziekenhuizen en de zoektocht naar uitwijkmogelijkheden tijdens de bouw van de parkeergarage kent. „Zowel het ziekenhuis als Parc Spelderholt heeft ons aangegeven de mogelijkheid te onderzoeken voor een tijdelijke parkeervoorziening op Parc Spelderholt. Eventuele vergunningen hangen af van hun definitieve plan. Omwonenden hebben hun zorgen ook geuit bij de gemeente, daarover hebben we met hen contact.”

Personeel Gelre ziekenhuizen Apeldoorn moet gedurende een jaar elders parkeren

Gelre ziekenhuizen bevestigt dat het Parc Spelderholt op het oog heeft als extern parkeerterrein. Er zijn afspraken gemaakt om gedurende een jaar gebruik te maken van 164 parkeerplekken. Volgens woordvoerder Carla Icking heeft het ziekenhuis externe parkeerterreinen nodig omdat medewerkers tijdens de bouw van de nieuwe parkeergarage (P2) niet terecht kunnen in de huidige kelder van P2. De verwachting is dat de bouw in april begint.

De parkeergarage P2 moet worden vervangen vanwege scheurvorming in de constructie. Icking: „P1 bij het ziekenhuis is bestemd voor patiënten en bezoekers. We vinden het belangrijk dat zij dichtbij het ziekenhuis kunnen parkeren. We zijn momenteel druk aan het kijken naar alternatieve parkeervoorzieningen voor medewerkers. Met Columbia zijn hierover ook al afspraken gemaakt. „Met de nabije FSG Sportcampus en Achmea zijn we nog in gesprek. Met een leenfiets of een pendelbus kunnen medewerkers dan naar Gelre.”

Gelre verwacht dat vooral overdag, van maandag tot en met vrijdag tijdens kantooruren, gebruik zal worden gemaakt van de parkeerplaatsen op Parc Spelderholt. En niet in de avonden en weekenden. „Waarbij de verwachting is dat medewerkers eerst zullen parkeren op externe parkeerterreinen dichterbij het ziekenhuis.”

Icking zegt de bezwaren van omwonenden van het landgoed te begrijpen. „Het liefst maken we er ook geen gebruik van, maar we hebben geen alternatief en kunnen ook niet afwachten.  Of we alle 164 plekken daadwerkelijk gedurende 1 jaar nodig hebben, is op dit moment niet duidelijk. Dat hangt af van de afspraken die we kunnen maken met FSG en Achmea.”

Door: Ingrid Willems