Bertus van Tergouw (75), grondlegger van Riant Equestrian Centre, stapt zelf op de kraan om een muurtje omver te trekken. foto Cees Baars

BEEKBERGEN – Ook al is hij niet meer de jongste, Bertus van Tergouw (75) stapte vrijdagmiddag graag nog zelf op de kraan om een muurtje omver te trekken. Voor de familie Van Tergouw het startsein voor hun verhuizing naar landgoed Spelderholt. De schuren van het voormalige pluimvee-instituut maken plaats voor een appartementengebouw en villa’s, en later de manege van Van Tergouw.
De komende weken worden twee schuren met de grond gelijk gemaakt, waarna ook de vloeren en de bestrating worden weggehaald. De klus, uitgevoerd door De Pater Sloopwerken uit Lieren, vormt de opmaat tot de sloop van de voormalige kippenschuren op Spelderholt. Volgend jaar mei zijn ze allemaal verdwenen. 

Voor de Van Tergouws was het vrijdag een bijzondere dag. Mieke van Tergouw en haar zus Marjan Greveling-Van Tergouw hadden speciaal hun vader uitgenodigd om het eerste sloopwerk te verrichten. Van Tergouw senior was jaren geleden de grondlegger van Riant Equestrian Centre, het mencentrum op korte afstand van Spelderholt, dat op voorstel van Gelders Landschap, de gemeente Apeldoorn en de provincie naar Spelderholt gaat verhuizen. 

Beiden zijn blij dat de verhuizing van het mencentrum na jaren van nadenken, overleggen en zelfs procederen nu concrete vormen begint te krijgen. Voor de bouw van een landhuis met twintig appartementen en elf villa’s is de bouwvergunning inmiddels binnen. 

Mieke van Tergouw hoopt in april met de bouw van de woningen te kunnen beginnen. Belangstellenden zijn er al, en de familie is hoopvol. ,,Dit is een supermoment. We krijgen er ook weer veel energie van. Het zijn moeilijke tijden op de woningmarkt, maar het is wel een unieke plek en het zijn voor Nederlandse begrippen kleine aantallen woningen.” 

Tegen de verhuizing van Riant is veel bezwaar gemaakt, onder meer door de Stichting Behoud Natuurwaarden Enken. Terwijl de Raad van State het laatste bestemmingsplan op enkele punten onvoldoende vond en een verbeterde versie op komst is, hopen de Van Tergouws op een zonnige toekomst. 

,,Dit gaat een voorbeeldproject in de provincie worden tegen de verrommeling van het buitengebied. Er gaat een groot kippenbedrijf weg en er komt iets heel moois voor terug. Het wordt ook echt een landgoed. Een landhuis, wat bijgebouwen, en een koetshuis, de manege”, zegt Mieke van Tergouw enthousiast.

Bron: De Stentor
Door: Bert Felix