Naaste buren gaan Riant nog missen

door Bert Felix.

BEEKBERGEN – Op het werk worden ze erover aangesproken, op de oprit krijgen ze vragen gesteld.

Ruzie met mencentrum Riant? Overlast van het jaarlijkse menevenement? Jaap Blankespoor en Bert de Bie, respectievelijk vier en vijftien jaar naaste buur van het evenemententerrein, weten van niets. Integendeel zelfs. Samen met omliggende buren genieten ze van het paardenspektakel. Eigenlijk zijn ze boos dat ze in de berichtgeving over het menevenement over een kam worden geschoren met bewoners elders in het gebied. Die deden bij de Stentor hun beklag over geluidsoverlast bij het evenement.

,,Als iemand er last van kan hebben, zijn wij dat wel. We wonen er bovenop, we zijn de naaste buren. Maar het is altijd weer genieten. Je kijkt er gewoon naar uit. Andere jaren stond het paardenhotel pal voor ons huis, maar nu hebben ze daar een jaar maïs staan. Jammer, zei ik meteen al tegen m’n vrouw”, zegt Blankespoor.

Beiden bevestigen dat de organisatoren van het menevenement eenmaal de sluittijd hebben overschreden. ,,Ze mochten tot half twee muziek hebben, maar toen was er eerder op de avond noodweer. Daardoor begon de muziek pas om half tien en speelden ze door tot kwart over twee, half drie. Ach, je moet elkaar gewoon wat gunnen”, zegt Blankespoor.

De Bie zegt elk jaar weer uit te kijken naar het evenement. ,,Ik woon er strak achter. Als het mooi weer is, zetten we de stoeltjes in de tuin om ernaar te kijken. We krijgen altijd een uitnodiging en een paar munten voor de bar. Vroeger maakten we met de buurt zelfs een hindernis. Dat wist iedereen: dat was de hindernis van de buurt. Nee, last heb je er niet van. Neem dan het sluipverkeer dat hier over de weg scheurt. Daar hebben we pas last van.”

Blankespoor geniet het meest van het paardenhotel. Een tent van honderdvijftig meter, 350 paarden en verder allemaal campers en vrachtwagens voor de paarden. ,,Er was zelfs een keer een Amerikaan met een jacuzzi. ’s Avonds gaan ze barbecuen. Veel hebben er ook honden bij zich, maar die hoor je nooit.”

De liefde voor Riant gaat zo ver dat beiden, die zeggen namens alle naastgelegen buren te spreken, het jammer vinden dat Riant gaat verhuizen naar Landgoed Spelderholt. Blankespoor: ,,We zijn heel blij dat ze het weiland naast ons houden om er met de paarden te oefenen. Anders zag je niets meer van hen.”

Buurtbewoners van Landgoed Spelderholt die tegen de komst van het mencentrum zijn, hoeven wat hen betreft niet bang te zijn voor de komst van Riant. ,,Ze zijn altijd heel netjes. Nog geen papiertje vind je na afloop in de weilanden. Het is gewoon een fantastisch evenement. Ook de hindernissen zijn netjes. We hebben ons daar nog nooit aan gestoord.”