STUDENTEN Jongeren met verstandelijke handicap leren een redelijk zelfstandig bestaan op te bouwen

De instelling aan de rand van het Beekbergense bos trekt steeds meer verstandelijk gehandicapte studenten. Elders in het land zou men wel willen dat Parc Spelderholt meer vestigingen opent. Maar de directie houdt voorlopig de boot af.

door Arnold Zweers BEEKBERGEN –Parc Spelderholt, opleidingscentrum voor verstandelijk gehandicapten, groeit als kool. Het is het enige in zijn soort in Nederland.
Van elders in het land komen verzoeken om in Amsterdam of Utrecht ook zo’n voorziening op te richten. ,,Maar daar beginnen we voorlopig niet aan,’’ zeggen Annette Fritschy, de nieuwe directeur, en haar adjunct John Aalbers. Ze vinden dat ze eerst zelf alles goed voor elkaar moeten hebben, en de instelling tot in alle details moeten professionaliseren.
,,We gaan geen soort projectontwikkelaar worden; we hebben wat dat betreft geleerd van anderen,’’ zegt de laatste veelbetekenend.
Gisteren werd officieel het startsein gegeven voor de bouw van een compleet nieuwe studentenhuisvesting op het terrein in het Beekbergense bos. Er komt naast het Parc Huis ( het hotel waar studenten werken) een gebouw in twee lagen te staan waar straks 55 studenten wonen. In het gebouw komen zes woningen met elk negen of tien studenten die een eigen zit/slaapkamer hebben. Die accommodatie komt bovenop twee andere woongebouwen ( het Koetshuis, 14 kamers, en Het Leerhuis, 6 kamers) die blijven. Twee andere woonaccommodaties verdwijnen (Het Vogelhuis, 10 kamers, en Het Boshuis, 19 kamers). De totale capaciteit bedraagt straks, over een jaar als de nieuwbouw klaar is, 75.

Het gebouw, een ontwerp van architect Martin Kleineschaars, in opdracht van corporatie Sprengeland/ Wonen (voorheen BeterWonen) te realiseren door aannemer Nikkels, krijgt een poort die leidt naar een binnenplein. Wethouder Rob Metz die het officiële startsein voor de bouw gaf, zei dat het nog ingewikkeld was te bouwen aan de rand van de Veluwse natuur. ,,Maar we hebben draagvlak kunnen creëren door met omwonenden een convenant te sluiten. Een voorbeeld voor ontwikkelingen elders in Apeldoorn.’’ Dick de Man, directeur van Sprengenland/ Wonenvond het van groot belang voor de financiële haalbaarheid van het project dat de fiscus had toegestaan dat de studenten – allemaal afhankelijk van een wajong-uitkering – individuele huurtoeslag krijgen.

In Parc Spelderholt ( het vroegere pluimvee- instituut) wonen, werken en studeren verstandelijk gehandicapte jongeren. Ze kunnen er, voornamelijk door het volgen van veel praktische lessen, zich bekwamen in horeca, tuinieren, dienstverlening en administratie, en op die manier een redelijk zelfstandig bestaan proberen op te bouwen.