Riant Equestrian Centre kan eindelijk beginnen met de bouw van twaalf villa’s en een appartementencomplex op Landgoed Spelderholt in Beekbergen. Dat is ruim twaalf jaar nadat het oorspronkelijke plan werd gepresenteerd.
 
 

Geen uitstel meer, belooft eigenaar Mieke van Tergouw. ,,In oktober gaat de spade de grond in. Dat durf ik met 100 procent zekerheid te zeggen.”

Riant is al maanden in gesprek met een bouwbedrijf, dat moet helpen het project in een stroomversnelling te brengen. De onderhandelingen bevinden zich in de laatste fase, zegt Van Tergouw. ,,Ik verwacht dat er binnen enkele weken een akkoord wordt bereikt.”

Als dat is gebeurd, wordt de sloop van de opstallen op Landgoed Spelderholt hervat. Het werk ligt momenteel namelijk stil, in afwachting van de onderhandelingen tussen Riant en de bouwpartij. ,,Om welk bedrijf het gaat, houd ik nog even voor mezelf. Dat maak ik pas bekend als de contracten rond zijn.”

De deal behelst dat Riant het bouwbedrijf bombardeert tot projectleider. ,,Daardoor kan ik mij straks weer richten op mijn passie: de verkoop van paarden en les geven in het buitenland. Ik ben erachter gekomen dat ik mij beter niet te veel kan bemoeien met het bouwproject. Dat is namelijk niet mijn expertise. Schoenmaker, blijf bij je leest.”

Op de plek waar Riant wil gaan bouwen, zat in het verleden het Instituut voor Pluimveeonderzoek, dat in 1997 de deuren sloot. Pas in 2004 werd een nieuwe invulling gevonden voor het gebied. In 2004 kwam Geldersch Landschap, met het plan om Riant te verhuizen van de Bruggelerweg in Beekbergen naar Landgoed Spelderholt. Naast een manage en een horecagelegenheid, ontwikkelt Riant ook twaalf villa’s en een appartementencomplex.

In oktober wordt begonnen met het bouwrijp maken van het terrein en de aanleg van de infrastructuur, zegt Van Tergouw. Enige scepsis lijkt echter op z’n plaats. Het zou immers niet de eerste keer zijn dat het project vertraging oploopt. Van Tergouw kent dit keer echter geen twijfels. ,,Ik ben positiever dan ik ooit ben geweest. In oktober gaat het gebeuren.”

Omwonenden balen dat ze al jaren tegen een zwaar verpauperd gebied aankijken. Opstallen zijn half gesloopt en overal ligt puin. ,,Ik snap dat heel goed. Maar mensen moeten wel beseffen dat het geen natuurgebied is; het is een bouwterrein. Natuurlijk had ik ook graag gezien dat het gebied er anders bij had gelegen. Het is nu gewoon even niet anders.”

Volgens Van Tergouw is er al voldoende interesse in de woningen die Riant wil gaan bouwen. ,,Het is ook een goed moment om te gaan bouwen. De woningen raken op en de vraag is nog altijd groot.”

Als alles meezit, hoopt Van Tergouw dat het project in 2020 is voltooid.

Bron: De Stentor, 14 juli 2017