BEEKBERGEN – Directeur Wouter van Santen van Parc Spelderholt is verbaasd over de uitspraak van de Zutphense bestuursrechter, die deze week stelde dat de gemeente Apeldoorn geen toestemming had mogen geven voor de bouw van een tijdelijke studentenhuisvesting op Parc Spelderholt.
Volgens de rechter zijn er onvoldoende garanties dat het gebouw na vijf jaar ook daadwerkelijk wordt gesloopt.

,,In een contract met de gemeente heb ik mij als voorzitter van de Raad van Bestuur van Parc Spelderholt verbonden aan de sloop van het gebouw. En dan zouden er onvoldoende garanties zijn?”, vraagt Van Santen, die een boete van 1000 euro per dag tot een maximum van 200.000 euro heeft geaccepteerd en daarboven de sloopkosten moet betalen, mocht hij de tijdelijke huisvesting niet op tijd hebben afgebroken. Waarvoor hij bovendien een vijfjarig huurcontract heeft afgesloten.

Maar volgens Van Santen komt het allemaal goed met de huisvesting voor gehandicapte studenten. ,,We hebben de afgelopen vijf jaar laten zien dat we goed te werk gaan. Dit is een administratieve, procedurele handeling, waar Nederland vol van zit”, zegt hij over het bezwaar dat de Stichting Behoud Natuurwaarden Enken in Beekbergen (SBNE) bij de gemeente had ingediend tegen de toestemming voor de tijdelijke huisvesting. Van Santen wijst erop dat het bestemmingsplan voor de bouw van de definitieve huisvesting onderweg is. ,,Als die nieuwbouw er straks staat, breken we de tijdelijke huisvesting af”, zegt hij.

SBNE is verheugd over de uitspraak van de rechter, die niet alleen de gemeente op haar vingers tikte, maar ook stelde dat de enkenstichting ontvankelijk is en daarom gerechtigd om bezwaar te maken tegen de plannen op het landgoed, inclusief die van de bouw van een manege, een appartementengebouw en elf villa’s. ,,Dit geeft hoop voor onze zaak bij de Raad van State tegen de plannen voor Spelderholt”, zegt voorzitter Wouter Hiskemuller.

Ook inhoudelijk is hij blij met de uitspraak. ,,Dit is de derde keer op rij dat de gemeente een tik krijgt. Nog steeds hebben ze niet goed omschreven wat tijdelijk is”, zegt Hiskemuller, die zich samen met zijn medebestuurders nog gaat beraden over verdere stappen.

Eerder stelde directeur Dick de Man van Beter Wonen dat de stichting een ‘ordinaire actiegroep’ zou zijn, in plaats van een stichting die het algemeen belang nastreeft. SBNE zou volgens hem niet-ontvankelijk moeten worden verklaard. Beter Wonen is bouwer van de definitieve studentenhuisvesting op Parc Spelderholt.

Door Bert Felix