SWMA hekelt omvang Riant

door Bert Felix
BEEKBERGEN – De Stichting Werkgroep Milieuzorg Apeldoorn vindt de plannen voor de verhuizing van mencentrum Riant naar Landgoed Spelderholt te grootschalig.

SWMA is voorstander van de verhuizing naar Spelderholt van de ruimtes die Riant nu in gebruik heeft, maar tegen de vergroting van de horeca-gelegenheid van Riant, de bouw van negen grote villa’s en een omvangrijk en hoog landhuis met appartementen. Volgens SWMA blijft er door de bouw van vier woningen op de huidige plek van Riant mogelijk te weinig ruimte over voor nieuwe natuur.

SWMA heeft daarom een bezwaar ingediend tegen het voorontwerp van het bestemmingsplan waarmee de gemeente Apeldoorn de verhuizing van Riant mogelijk wil maken. Een door de provincie verleende vergunning op basis van de Natuurbeschermingswet is onlangs ingetrokken, omdat de plannen enigszins zijn gewijzigd. Binnenkort volgt een nieuwe aanvraag, heeft Riant al laten weten.

SWMA noemt de nieuwe manege ‘fors bemeten’. Met de achterkant naar de enk zou het gebouw prominent in beeld zijn. Bovendien meldt de werkgroep dat alleen nog schetstekeningen van de voorkant van de manege beschikbaar zijn en niet van de achterkant. De werkgroep hekelt ook de permanente hindernissen die op de enk komen te liggen. ,,Kortom, er komt een klein dorpje op deze midden in de natuur gelegen locatie, waar tot nu toe alleen schuren staan.”

SWMA zegt al vele jaren bezwaar te maken tegen de zware druk op de natuur van de steeds toenemende activiteiten van Riant. De voorkeur van de werkgroep gaat dan ook uit naar een kleinschalige verhuizing naar Spelderholt.

 

Bron: De Stentor