APELDOORN – De zwijnen die deze week in Beekbergen vernielingen aanrichtten, zouden daar eigenlijk niet mogen komen.
Dat zegt gemeentelijk faunabeheerder Joop Schoneveld.

Een aantal zwijnen woelde een stuk grond om bij Rie Reekers, die aan de Engelanderweg woont. Dat zwijnen daar rondlopen is nieuw, zegt Schoneveld. Hoogstwaarschijnlijk zijn de varkens vanuit Konijnenkamp en het Marskramerpad het betreffende gebied opgekomen. Schoneveld denkt dat ruiters, mountainbikers of wandelaars hebben verzuimd een wildwerend hek te sluiten. ,,Dat is heel vervelend, want zwijnen richten dus vernielingen aan. Mevrouw Reekers moet nu het weiland herstellen en dat kost wel een paar centen. Dat terwijl het eigenlijk een nulgebied is waar dus geen zwijnen mogen lopen.”

De zwijnen die nu aan de verkeerde kant van het hek lopen – vermoedelijk twee zeugen met biggen – moeten daar weg. Er zijn volgens Schoneveld twee opties: terugjagen of afschieten.

Hij raadt mensen aan stroomdraad te spannen om nachtelijk bezoek van zwijnen te voorkomen. ,,Dubbel draad is het beste, want daar houden zwijnen niet van. Eén draad vijftien centimeter boven de grond, een ander draad twintig centimeter daarboven.”

Het is een effectief middel, illustreert Schoneveld. ,,Komend weekeinde zijn op de Bosweide de Apeldoornse Ruiter- en Menkampioenschappen. Voorgaande jaren werd het terrein steeds omgewoeld door zwijnen. Maar dit jaar hebben we een stroomdraad gespannen en nu ligt het veld er goed bij.”

Harry Voss van de Faunabescherming zegt dat er in Beekbergen – moedwillig – een gat is geknipt in de afrastering.

Door Jarno Bleumink

* 22-12-2009: Ex ante evaluatie van maatwerk beheer van wilde zwijnen
http://www.minlnv.nl/pls/portal/url/page/minlnv/actueel/voorlooppagina?p_file_id=47982
Kamerbrief met het rapport over onder meer een proef met gedifferentieerd beheer van wilde zwijnen op de Veluwe. Het gaat om een proef van de provincie Gelderland en de Faunabeheereenheid Veluwe.