Het weiland van Rie Reekers aan de Engelanderweg is deze week omgeploegd. De Beekbergse vermoedt dat een aantal loslopende zwijnen de boosdoener is. Volgens Reekers is dat een primeur: in de 28 jaar dat zij er woont heeft zij namelijk nog nooit last gehad van zwijnen.

APELDOORN – Echt een ravage, omschrijft Rie Reekers de toestand van haar wei. Eerder deze week kreeg de Beekbergse nachtelijk bezoek van – hoogstwaarschijnlijk – zwijnen. De beesten woelden een groot deel van een weiland aan de Engelanderweg om.
Reekers is een dag na het voorval nog steeds ontstemd. ,,Zondagmorgen keek ik vanuit mijn dakraam naar buiten en toen zag ik al wat zwart, maar toen heb ik er verder niet naar gekeken. In de nacht van zondag op maandag zijn de zwijnen weer geweest. Maandagochtend zag ik dat ze een groot deel van de wei hadden omgewoeld.”

In die wei lopen overdag paarden van Reekers. Volgens de Beekbergse is het een unicum dat zwijnen zich bij haar ophouden. ,,Ik woon hier nu 28 jaar, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt.” Ze vermoedt dat iemand bij een verderop gelegen afrastering een hek open heeft laten staan waar zwijnen, vermoedelijk twee zeugen met biggen, doorheen zijn geglipt.

Meerdere keren geeft ze aan dat ze baalt van het spitwerk dat de zwijnen hebben verricht. ,,Nu moet ik er een loonwerker bij laten komen om de wei te laten omploegen.”

Reekers heeft inmiddels maatregelen genomen om herhaling te voorkomen. Zo heeft ze extra schrikdraad opgehangen om de beesten af te schrikken.

Vorig jaar is aan de westzijde van Apeldoorn een afrastering geplaatst. Dat moet voorkomen dat zwijnen in het stedelijk gebied een ravage aanrichten. Gemeentelijk bosbeheerders waren gisteren niet bereikbaar voor een verklaring van de zwijnenoverlast in Beekbergen.

Ton Roozen van het Geldersch Landschap zegt dat de zwijnen in principe niet in de buurt van de Engelanderweg zouden moeten kunnen komen omdat er rasters staan. Een verklaring voor het feit dat er toch zwijnen rondzwerven heeft hij evenwel niet.

Door Jarno Bleumink