IVN Apeldoorn verzorgt in het najaar van 2012 en cursus over sprengen en beken aan de Veluwerand.

Er zijn veel sprengen en beken in en rond Apeldoorn. Maar bij velen is daar weinig over bekend. Ja, het stukje Grift door de Hofstraat van Apeldoorn, dat kennen velen. Maar hoe zit het met die andere sprengen en beken? Wanneer is een beek een spreng? Waar zijn die sprengen en beken te vinden? Waar beginnen ze, waar eindigen ze? Waarom zijn sprengen eigenlijk gegraven?
In deze cursus leert u dat dat rustig stromende water niet alleen een boeiende geschiedenis heeft, maar ook een interessant heden. Want dat stromende water een bijzondere leefomgeving voor plant en dier in en langs het water. Het sprengenwater is tegenwoordig bovendien economisch van belang bij de afvoer van regenwater en grondwater, daardoor is een kleinere riolering en minder waterzuivering mogelijk. Aan het eind van de cursus kijkt u vast met andere ogen naar en in de sprengenbeken en zult u er nog meer van kunnen genieten.

IVN Apeldoorn biedt u in september en begin oktober 2012 een cursus “Sprengen en beken – uit het hoge zand naar het vlakke land” van 3 theorie-avonden en 3 excursies. De cursus begint op woensdag 5 september 2012, is verder op 19 september en op 3 oktober, telkens van 19.30 uur tot 22.00 uur.

De excursies per fiets zijn op zaterdag 8 en 22 september en op zaterdag 6 oktober 2012, telkens van 13.30 uur tot 16.00 uur met wisselende startlocaties.

Kijk voor meer informatie en aanmelding bij www.ivn.nl/apeldoorn onder Cursussen en klik op Sprengencursus.

Samenvloeiing Koppelsprengen (Foto: Gerard Koops)

 

Bijlage foto (afzonderlijk verstuurd)