Feest menwedstrijden duurde veel te lang

door Berend van de Sande.

APELDOORN – De festiviteiten rond de menwedstrijden in Beekbergen hadden om middernacht afgelopen moeten zijn.

In werkelijkheid was de muziek donderdag en zaterdag te horen tot ruim na 2 uur ’s nachts. Dit tot ongenoegen van buurtbewoners, bij wie naar eigen zeggen de vensterbanken stonden te trillen door de harde muziek.
De gemeente Apeldoorn zal de organisatie van de menwedstrijden uitnodigen voor een evaluatiegesprek, zegt woordvoerder Wiel Waelen. Boetes zullen niet worden opgelegd, maar de gemeente wil wel voorkomen dat wat nu is gebeurd zich volgend jaar zal herhalen. Mocht dat wel zo zijn dan kan de gemeente de festiviteiten verbieden.
Naast het evaluatiegesprek zal de gemeente volgend jaar sowieso vlak voor het paardenspektakel bij Riant een overleg hebben met de organisatie om ze nog eens te wijzen op de regels.
,,Wellicht zullen we ook tijdens het evenement poolshoogte nemen”, zegt Waelen. ,,Wij proberen in het voortraject te regelen dat evenementen plezierig verlopen, ook voor de omgeving.”

Rick Velstra, wedstrijdleider van de internationale menwedstrijden, is verrast door de reactie van de gemeente op het nachtelijke feestje. Hij ging ervan uit dat het feest tot 2 uur door mocht gaan. ,,Dit is nieuw voor mij. Het stond ook niet specifiek in de vergunning. We hadden de tijdstippen van het feest nog gemaild naar de gemeente.”

Volgens gemeentewoordvoerder Waelen zijn de regels echter ‘kraakhelder’. Het evenement valt in categorie 2 van de notitie geluid en evenementen. ,,Deze moeten uiterlijk om 24 uur afgelopen zijn, dat geldt ook voor Jazz in the Woods en Koninginnedag bijvoorbeeld.”

Wedstrijdleider Velstra betreurt het dat mensen kennelijk overlast hebben ondervonden van het feest. ,,Het is nooit onze intentie geweest om iemand overlast te bezorgen.”

Bron: De Stentor