HISTORISCH CAFÉ VAN 1 APRIL 2011

Uitgaansleven in Apeldoorn in de 19e en 20e eeuw

De Atlas van Apeldoorn: Beekbergen

Op vrijdag 1 april 2011 van 17-19 uur vindt in het museumcafé van CODA weer een Historisch Café plaats. Dit keer besteden we aandacht aan het uitgaansleven in Apeldoorn in de 19e en 20e eeuw en aan de geschiedenis van het dorp Beekbergen.

Aan de Apeldoornse Nieuwstraat zijn de bouwwerkzaamheden voor een eigentijds filmtheater in volle gang. Met de sloop en nieuwbouw van Tivoli breekt een nieuwe fase aan in het Apeldoornse culturele leven. Kunsthistoricus Han Tetterode Ravenstein vertelt in het Historisch Café over de veranderingen die in de 19e en 20e eeuw optraden in het Apeldoornse culturele klimaat. Vanaf de tweede helft van de 19e eeuw groeide de bevolking door een sterke instroom van buitenaf. Apeldoorn verstedelijkte en de culturele belangstelling bij de Apeldoorners nam toe. Het uitgaansleven ontwikkelde zich ruwweg van volksvermaak buiten op kermissen en jaarmarkten naar podiumkunsten en film in het tegenwoordige theater. We zullen zien dat de toenmalige Sociëteit Park Tivoli, opgericht in 1869, een belangrijke rol heeft gespeeld in de ontwikkeling van het Apeldoornse uitgaansleven.

Vanaf 15 mei 2011 besteedt CODA speciale aandacht aan de fraaie dorpen Beekbergen, Lieren en Oosterhuizen. Margot Jongedijk, conservator van CODA, vertelt in het Historisch Café over de voorbereidingen voor deze editie van de ‘Atlas van Apeldoorn’. Net als in voorgaande edities kent deze Atlas enkele vaste ingrediënten: de panelenroute langs historisch interessante plekken in Beekbergen, een expositie en een aantal videoportretten van markante dorpsbewoners. Tijdens het Historisch Café maak u alvast kennis met Freule Hartsen, Anne Frank, Gradus ten Pas, Jochem Brouwer, jonkheer L.F. Teixeira de Mattos, Marten Orges, W.A. van de Walle en vele anderen.

Zoals gewoonlijk hoort u in het café ook de laatste ‘historische nieuwtjes’. U kunt er ook zelf uw nieuwsberichten kwijt. En natuurlijk is er alle gelegenheid om een hapje en drankje te nuttigen en om elkaar te ontmoeten.

Het Historisch Café wordt van 17.00 tot 19.00 gehouden bij CODA, Vosselmanstraat 299 in Apeldoorn. Het café is gratis toegankelijk.

Natuurlijk ontbreekt in het Historisch Café de muzikale noot niet.

Het Historisch Café is een initiatief van het Erfgoedplatform Apeldoorn.