BEEKBERGEN – De gemeente Apeldoorn had geen vrijstelling mogen verlenen voor de tijdelijke studentenhuisvesting op landgoed Spelderholt. Dat heeft de bestuursrechter in Zutphen bepaald in een rechtszaak die was aangespannen door de Stichting Behoud Natuur waarden Enken Beekbergen (SBNE).

De tijdelijke huisvesting voor 48 gehandicapte leerlingen van het opleidingsinstituut Parc Spelderholt, dat op het gelijknamige landgoed is gevestigd, moet vijf jaar dienen als huisvesting. Tegen die tijd wordt het gebouw volgens plan vervangen door een definitieve huisvesting. Voor die huisvesting is een nieuw bestemmingsplan in de maak. De nieuwbouw komt in de plaats van enkele oude kippenstallen van het voormalige pluimvee-instituut dat op het landgoed was gevestigd. De SBNE vecht de nieuwe activiteiten op het landgoed aan. Daar bij gaat het niet alleen om die van het opleidingsinstituut voor gehandicapten, maar ook om de komst van de manege van Riant Equestrian Centre en de bouw van 26 appartementen en elf villa’s.

SBNE stelde bij de rechter dat er onvoldoende garantie is dat de tijdelijke huisvesting na vijf jaar ook werkelijk verdwijnt. De rechter geeft SBNE nu gelijk, ondanks de extra overeenkomst die de gemeen te had gesloten met Parc Spelderholt. Ook is er volgens de rechter onvoldoende zicht op een nieuw bestemmingsplan waarin de nieuwe studentenhuisvesting moet worden opgenomen.

Volgens de overeenkomst met de gemeente zou Parc Spelderholt 1000 euro boete per dag met een maximum van 200.000 euro moeten betalen, mocht de tijdelijke huisvesting niet op tijd zijn afgebroken, waarna gedwongen sloop zou volgen. De gemeente zegt de uitspraak nog te bestuderen.

Door Bert Felix