HULSHORST – In Hulshorst wordt gestart met een project om het landschap aantrekkelijker te maken. Een prijsvraag lag er aan ten grondslag. Het zal je maar gebeuren: je doet mee aan een prijsvraag en je denkt over de gevolgen eigenlijk niet na en dan blijk je ook nog eens de winnaar te zijn.
Zo verging het Karen Matlung(58) uit Hulshorst die plotseling met een geldprijs van 33.000 euro zat ‘opgescheept’.

Min of meer in paniek raakte, maar uiteindelijk toch een prima bestemming wist te vinden voor het geld dat zij won.

Dat gaat naar een door haarzelf aangedragen idee om een andere invulling te geven aan de akkers van de voormalige Hulshorster enk. Al jarenlang wordt daar mais verbouwd, een gewas dat zorgt voor een saai landschap in de ogen van Matlung.

Daar komt nu dankzij haar en de geldprijs verandering in, want Matlung is er in geslaagd boeren en andere betrokkenen zover te krijgen dat er voortaan graan zal worden geteeld op een oppervlakte van zo’n 8 hectare. Die graanvelden worden straks omzoomd door mooie, kleurrijke akkerranden. Gistermiddag werden deze bermen namelijk ingezaaid door scholieren uit Hulshorst met akkeronkruiden, waarin onder andere klaprozen, korenbloemen en kamille.

Matlung, in het dagelijks leven trainer/adviseur op het gebied van de rampenbestrijding, deed twee jaar geleden mee vaan de prijsvraag van Landschapsbeheer Gelderland. De Hulshorster enk mooier maken was het ‘leitmotiv’ voor de inzending van haar idee. “Over de uitvoering van het plan heb ik verder niet nagedacht”, bekent ze nu.

“Eigenlijk is het enige wat ik aangedragen heb om de saaie maisteelt te vervangen door de verbouw van granen. Zo krijg je een mooier en divers landschap”.

Dat zij tot de zes prijswinnaars behoorde overrompelde Matlung, want dat hield in dat ze aan de slag moest met haar project. “Ik kreeg rooie vlakken in m’n nek van schrik toen ik het hoorde”, herinnert Matlung de dag waarop de prijswinnaars bekend werden gemaakt.

Nu ging het erom dat zij zou proberen in de omgeving draagvlak te vinden voor het project. Daarvoor belegde Matlung een informatie-avond in het Hulshorster dorpshuis. Zo’n veertig belangstellenden kwamen er op af om mee te denken en ideeen aan te dragen. Het thema was: ‘Hoe ziet de Hulshorster enk er over 10 jaar uit”. Matlung zegt in haar vorige woonplaats Hierden te hebben gezien hoe landschap in de loop der jaren kan verrommelen. Een dergelijke doemscenario moet volgens haar voor de Hulshorster enk worden voorkomen.

“Want we hebben het hier wel over cultuur-historisch landschap, gevormd door mensenhanden. Het gaat om duizend jaar mensenwerk”, aldus Matlung.

Op de informatiebijeenkomst werden ook ideeen aangedragen om een bijenstal in het project op te nemen. Dat gaat ook gebeuren in samenspraak met de imkervereniging in het dorp. Kinderen van de basisschool Prinses Beatrix gaan een bijenvolk adopteren en mogen de koningin een naam geven.

Na de bijeenkomst schoof Matlung aan de (keuken)tafel van boeren in de omgeving die land hebben in de Hulshorster enk. Ze slaagde er in met name jonge boeren enthousiast te maken voor haar idee om mee te werken. En dat betekende voor deze agrariers een hele verandering omdat er sinds jaar en dag mais werd verbouwd op de enk en nu overgeschakeld wordt op granen.

Matlung wil proberen een vervolg aan het project te geven met de oprichting van een stichting die een fonds moet beheren en pogingen gaat doen om sponsors voor het project te vinden. “Want ik hoop dat het project wel langer duurt dan een jaar”, zegt Matlung hoopvol.

Stentor – Veluwe, 8 april 2011
door Roel Kleine