APELDOORN – De Apeldoornse politiek zal tijdens de gemeenteraadsvergadering van volgende week met grote meerderheid instemmen met de bouw van studentenhuisvesting op Parc Spelderholt. Ook de bouw van een sporthal haalt het, maar veel partijen zien die liever als uitbreiding van de bestaande sporthal in Beekbergen.

Dat bleek gisteravond op de politieke markt, waar het draagvlak voor het opleidingscentrum voor gehandicapten op grote steun mocht rekenen. Een verzoek om uitstel van het besluit met zes weken van de Stichting Behoud Natuurwaarden Enken (SBNE) kreeg alleen steun van Gemeentebelangen, SP en Partij voor de Dieren.

SBNE heeft bezwaar gemaakt tegen de bouw van het woongebouw voor 55 studenten, maar stelde in een brief aan de gemeenteraad nog een laatste poging voor om met een onafhankelijke voorzitter tot een vergelijk te komen met Parc Spelderholt.

Directeur Wouter van Santen van het gehandicapteninstituut en directeur Dick de Man van woningstichting Beter Wonen uit Loenen, die de studentenkamers gaat bouwen en verhuren, zeiden gisteravond echter de afgelopen twee jaar al veelvuldig overleg te hebben gehad met SBNE, die enkele tientallen omwonenden vertegenwoordigt.

Beiden zeiden bovendien bereid te zijn over de uitwerking van het plan nog overleg te hebben met de buurt. Van Santen: ,,We willen midden in de samenleving staan en een goede buur zijn voor de omwonenden”.

Ook de meeste partijen vinden dat er voldoende overleg is geweest en dat de bezwaren van SBNE afdoende zijn weerlegd. GroenLinks accepteert de gevolgen voor de omgeving. ,,Het maatschappelijk belang van Parc Spelderholt is enorm. Dit is een kwetsbare doelgroep die moet meedoen in de maatschappij”, aldus Ariane van Burg.

De meeste partijen schaarden zich ook achter de suggestie van de SP om de gewenste sporthal te bouwen als uitbreiding van de sporthal in Beekbergen. Die kampt al jaren met ruimtegebrek, maar plannen om de hal te verdubbelen komen maar niet van de grond. De partijen spoorden directeur Van Santen aan om overleg te voeren over die optie. Veel tijd heeft hij echter niet, want zijn studenten sporten nu in een leegstaande kippenschuur.

Door: Bert Felix