Riant mag door met verhuizing manege

door Bert Felix.

 

APELDOORN – Alleen GroenLinks, D66 en Gemeentebelangen zullen volgende week tegen de verhuizing stemmen van mencentrum Riant naar Landgoed Spelderholt.

Dat bleek vanavond op de politieke markt.

In ruil voor de bouw van de manege, twintig appartementen en elf villa’s sloopt eigenaresse Mieke van Tergouw een groot deel van de leegstaande pluimveeschuren op het landgoed. Maar volgens GroenLinks zijn de plannen te omvangrijk voor het landgoed, kan de Engelanderweg het verkeer niet aan en sluit villabouw niet aan bij de woningbehoefte in Beekbergen. De enken noemde fractievoorzitter Gert Jan Kleinpaste een ‘no go area’. Ook is hij bang voor een latere toename van activiteiten.

D66 zei de plannen simpelweg niks te vinden. ,,Er wordt een compleet dorp gebouwd, met behoorlijke verkeersbewegingen. Ik denk dat de waardevolle natuur wel degelijk wordt aangetast”, zegt Ahmet Alkas. Theo van Kerkhof van Gemeentebelangen weet bijna zeker dat de plannen in strijd zijn met de bescherming van de aanpalende natuur.

Wethouder Jolanda Reitsma wees erop dat een meerderheid van de gemeenteraad eerder al ja heeft gezegd tegen de uitgangspunten van de plannen. Intussen zijn die volgens haar alleen maar verbeterd en zou er geen reden zijn om nu nee te zeggen. Ze verwacht dat de provincie opnieuw een natuurvergunning afgeeft. De Engelanderweg krijgt mogelijk een vrijliggend fietspad.