BEEKBERGEN – De Stichting Behoud Natuurwaarden Enken (SBNE) vecht maandag voor de Zutphense rechtbank de bouw aan van elf villa’s en een appartementengebouw op Spelderholt en de bomenkap op het terrein.
In maart volgt een zaak bij de rechtbank in Arnhem. Daar gaat het om de aanwijzing van Spelderholt als zoekzone voor woningbouw. Op het landgoed komt volgens plan ook het nieuwe mencentrum van Riant. Lege pluimveeschuren en een voormalige nertsenfokkerij worden gesloopt.

Volgens SBNE had de gemeente Apeldoorn geen toestemming mogen geven voor grootschalige woningbouw in het kwetsbare gebied. De stichting noemt naast het appartementengebouw ook de ligging van de villa’s aan de rand van een enk, die door de bouw zou worden verpest.

SBNE wijst erop dat de gemeente de vergunning voor de woningen heeft afgegeven op het moment dat het bestemmingsplan voor de bouw van de woningen en de verhuizing van het mencentrum was geschorst. Kort na de vergunningverlening heeft de Raad van State het bestemmingsplan afgekeurd.

De stichting noemt het onbegrijpelijk dat de gemeente toestemming geeft voor de bouw van de woningen zonder de garantie dat ook het mencentrum naar Landgoed Spelderholt verhuist. De opbrengst van een deel van de woningen zou die verhuizing moeten betalen. Op basis van een uitspraak van de Raad van State denkt de stichting dat de verhuizing zeer waarschijnlijk niet doorgaat. SBNE acht de paarden van Riant schadelijk voor de natuur.

Ook de kapvergunning wil SBNE tegenhouden. Volgens de stichting gaat het om meer bomen dan nodig is voor de bouw van de woningen, ook al stelt de gemeente dat de kapvergunning ook zonder woningbouw had kunnen worden afgegeven.

Voor de rechtbank in Arnhem draait het om een provinciaal besluit uit 2006, waarbij Spelderholt schielijks zou zijn aangewezen als zoekzone voor woningbouw. De Beekbergse stichting heeft dat besluit pas later opgemerkt, maar desondanks een bezwaar ingediend bij de provincie. Nadat de provincie dat bezwaar afwees omdat het te laat was ingediend, ging SBNE in beroep bij de rechtbank in Arnhem. Die heeft de stichting uitgenodigd voor de meervoudige kamer op 12 maart.

“We hebben de hoop dat er discussieruimte ontstaat over de woningen aan de rand van de open enk. Bovendien kan het appartementengebouw vervallen, omdat de manege door de vernietiging van de natuurwetvergunning volgens ons niet kan doorgaan. De appartementen zijn dus niet meer nodig om de verhuizing van de manege te betalen”, zegt een woordvoerder van SBNE.

Bron: De Stentor, 11 februari 2012
Door: Bert Felix