Stichting vecht tegen plan landhuis

door Bert Felix

BEEKBERGEN – De Stichting Behoud Natuurwaarden Enken Beekbergen zegt dat er grote fouten zitten in de berekeningen voor de verhuizing van mencentrum Riant naar Landgoed Spelderholt.

In plaats van een verlies van zeven ton zou de grondruil en grondverkoop een winst van minimaal 2.5 miljoen euro opleveren. Daar bovenop komt volgens de stichting nog de eventuele winst uit de verkoop van in totaal veertig woningen.

Voldoende marge dus om het omstreden landhuis te schrappen, zegt de stichting, die is opgericht door omwonenden van Landgoed Spelderholt.

Vooralsnog gaan de plannen voor Landgoed Speldderholt uit van de verplaatsing van de manege met logeerruimte en horeca, de bouw van negen villa’s en een landhuis met 26 appartementen. In ruil daarvoor wordt een groot deel van de voormalige pluimveeschuren op het terrein gesloopt, evenals een voormalige nertsenfokkerij. De stichting heeft de politieke partijen per brief gevraagd onderzoek te doen naar de cijfers en naar alternatieven.

De politiek debatteert vanavond om 19.00 uur op de politieke markt in het Apeldoornse Stadhuis over de verhuizing van Riant.

Probleem voor de politiek is vanavond ook een fout in eerdere plannen, waarmee de gemeenteraad in 2005 heeft ingestemd. Daarin stond het landhuis nog omgeschreven als een gebouw van twee verdiepingen met een kap, terwijl het ging om vier verdiepingen en een kap. Omwonenden waarschuwen voor de hoogte van twintig meter van het landhuis. Daarnaast vinden ze dat de nu nog grotendeels gesloten bosrand van de enk schade wordt toegebracht door de bouw van de villa’s. Eigenaar Mieke van Tergouw van Riant heeft eerder gezegd alle woningen nodig te hebben om uit de kosten te komen. De overgebleven schuren van Spelderholt zullen waarschijnlijk worden gesloopt voor uitbreiding van Parc Spelderholt, waar gehandicapten worden begeleid voor deelname aan de maatschappij.

(Bron: De Stentor)