DEN HAAG/ BEEKBERGEN – De Raad van State was donderdag tijdens een rechtszaak verbaasd dat de gemeente Apeldoorn met een ‘haastig’ projectbesluit de bouw van elf villa’s en een omstreden appartementengebouw op Spelderholt mogelijk wil maken.
“Waarom wacht de gemeente niet gewoon de bestemmingsplanprocedure af”, vroeg staatsraad P. Koppen tijdens de rechtszitting. De gemeentewoordvoerder van Apeldoorn zei dat zonder de bouw van de villa’s en het appartementenlandhuis onder meer de verplaatsing van manege Riant van de Bruggelerweg naar Spelderholt in het gedrang komt.
Overigens schoot de Raad van State eerder al het bestemmingsplan voor de bouw van de villa’s en de manege af. “Hoe staat het met het nieuwe bestemmingsplan”, vroeg staatsraad P. van der Beek-Gillissen. “Dat is bijna klaar”, aldus de woordvoerder.
De rechtbank miste eerder onder meer een directe koppeling tussen de villabouw en de verplaatsing van de manege. Daartegen gingen de gemeente Apeldooorn en ontwikkelaar en manegehouder Tergouw in hoger beroep. Volgens woordvoerder Michiel van der Weele van SBNE (Stichting Behoud Natuurwaarden Konijnenkamp, Engelanderenk en Spelderholt) kan de gemeente Apeldoorn niets afdwingen als de villa’s zijn verkocht en Tergouw afziet van verplaatsing van de manege. “De gemeente Apeldoorn is een slecht onderhandelaar. Ze heeft bij voorbaat alles weggegeven aan Tergouw. Die mag villa’s bouwen op Spelderholt zonder dat keihard is vastgelegd dat de villa’s alleen gebouwd mogen worden als de manege daadwerkelijk verhuist”, aldus Van der Weele.
Overigens zijn de natuurorganisaties niet tegen woningbouw op Spelderholt, maar het appartementenlandhuis zien ze sowieso niet zitten. Behalve tegen het projectbesluit zijn de Werkgroep en SBNE ook fel gekant tegen de kapvergunning. “Het is schandalig dat bijna alle tachtig bomen op het terrein al gekapt zijn”, aldus Van der Weele. Er slechts nog een stuk of vijftien bomen uit de jaren ’70.

Bron: De Stentor