APELDOORN – Ze voelden zich teleurgesteld, ontgoocheld, vernaggeld zelfs. Duizenden nieuwe woningen moesten er worden geschrapt, maar dat die van hen erbij zaten, wekte verbazing, woede en verbijstering. Ondanks de uitleg van de wethouder, die zegt dat er tot op de komma nauwkeurig is gewikt en gewogen. Neem voorzitter Atze Oosterwoud van de dorpsraad Beekbergen en Lieren. Met een mede-bestuurslid was hij op het stadhuis geroepen, waar een ambtenaar hem meedeelde dat er van de oorspronkelijke vierhonderd woningen voor beide dorpen nog 105 zijn overgebleven. Met aftrek van de 36 dure woningen op Landgoed Spelderholt blijven er nog 69 over voor de hoek van de Tullekensmolenweg en de Ruitersmolenweg.

“In 2007 heeft de gemeenteraad onze dorpsvisie vastgesteld met 400 woningen. Het is begrijpelijk dat we niet op volle snelheid gaan bouwen, maar met 105 woningen voelen we ons zwaar beledigd en ‘vernaggeld'”, liet Oosterwoud op de politieke markt van donderdag weten.

Oosterwoud stond niet in alleen in zijn vlammende kritiek. Carel Braakman zei het diplomatieker. De voormalig directeur van woonzorgcorporatie de Woonmensen heeft zich het lot aangetrokken van een familie aan de Hoofdweg in Loenen. Zeven jaar bezig met tien appartementen, drie verschillende ontwerpen gemaakt, de instemming van de vorige wethouder binnen, de bouwvergunning aangevraagd. En dan nu zomaar geschrapt. Verbaasd en geschokt is de familie volgens Braakman. En tienduizenden euro’s aan kosten armer, inclusief al betaalde gemeentelijke leges.

Ook Wim Schouten van de Uddelse supermarkt voelt zich benadeeld. Die vier tot zes appartementen heeft hij toch echt nodig om de uitbreiding van zijn supermarkt te betalen. Bovendien levert hij er twee woningen voor in, die voor de uitbreiding zullen worden gesloopt. ,,In vierkante meters is het niet eens meer’’.

Maar ook grote jongens voelen pijn. Zo moet de ETV Groep 170 woningen laten vallen op het TNO- terrein op de hoek van de Arnhemseweg en de Laan van Westenenk. En was ontwikkelaar en bouwbedrijf Nikkels uit Twello met twee man naar de politieke markt gekomen. Niet om in te spreken, maar om te luisteren of iemand wat zei over de mail die ze naar de gemeenteraad hebben gestuurd. Want waarom toch die zeventien woningen op de hoek van de Beatrixlaan en de Asselsestraat geschrapt, waarvan de voorbereiding al zo ver is? Het college wil toch af van rotte plekken in de stad, en dit is zo’n plek waar je de wijk af kunt maken, nog zo’n voorwaarde van het college.

Wethouder Nathan Stukker knikte begripvol. ,,We hebben tegen de achtergrond van een aantal randvoorwaarden naar vraag en aanbod gekeken, zoals contracten, ruimtelijke betekenis, de kansrijkheid van een project. Je moet keuzes maken. Voor de afvallers is dat geen fijne boodschap. In Loenen hebben we gekeken naar verdeling over het dorp, de vraag van de markt, en de gevolgen van dit project voor andere initiatieven. We zien meer kansen voor andere projecten. Bij alle keuzen geldt dat we het tot op de komma hebben uitgezocht’’.
Tekst: Bert Felix