APELDOORN – De gemeenteraad wil meer woningbouw in de dorpen en toch een proeftuin voor starterswoningen. Dat bleek gisteravond op de politieke markt bij de bespreking van het nieuwe woningbouwprogramma, dat vergeleken met eerder flink naar beneden is bijgesteld. De gemeenteraad legde wethouder Nathan Stukker (CDA) het vuur na aan de schenen.

Aanleiding was de kritiek van enkele insprekers op het nieuwe woningbouwprogramma van het college, dat op last van de provincie en als gevolg van de crisis op de woningmarkt flink naar beneden is gegaan.

Gevolg is dat de wethouder voor de gemeenteraadsvergadering van 8 november moet duidelijk maken waarom hij de dorpen niet meer dan de huidige 13 procent van het totale woningaantal toebedeelt. Directeur Dick de Man van Sprengenland Wonen en voorzitter Atze Oosterwoud van de dorpsraad Beekbergen en Lieren vinden dat percentage te laag, ook al omdat er in de dorpen een achterstand was in de bouw van woningen op het moment dat de crisis uitbrak. Partijen zoals VVD, SGP, PvdA, Gemeentebelangen en GroenLinks steunen hen daarin.

Daarnaast is een meerderheid van de raad teleurgesteld over het schrappen van een pilot voor starterswoningen. Vooral D66 toonde zich een fel pleitbezorger voor het initiatief, waarvoor ook werd gepleit door een projectontwikkelaar, die gisteravond zei meteen aan de slag te willen met grondgebonden woningen onder de 125.000 euro. Ook daarover zal wethouder Stukker voor 8 november duidelijkheid moeten verschaffen, aangezien het college bij het doorgaan van de pilot elders een bezuiniging moet binnenhalen.

Boosheid en verbijstering was er na de inspraak van Carel Braakman, oud-directeur van woonzorgcorporatie de Woonmensen. Hij kwam op voor een particulier in Loenen, die al zeven jaar werkt aan een plan voor tien appartementen aan de Hoofdstraat, naast de plek die dorp en gemeente willen laten uitgroeien tot dorpsbrink. Terwijl de bouwvergunning al was aangevraagd, haalde het college een streep door de plannen. Dat geldt ook voor de vier tot zes appartementen die de eigenaar van de supermarkt in Uddel wil bouwen om zijn winkel te kunnen uitbreiden. Wil Stukker de raad over twee weken meekrijgen, dan zal hij met een oplossing moeten komen. Partijgenoot Peter Buijserd heeft hij alvast mee. “Flexibiliteit en snel inspelen op de markt is belangrijk in een tijd dat bouwbedrijven dreigen om te vallen”.

Tekst: Bert Felix