Uit Stentor Apeldoorn
Auteur: door Bert Felix |   donderdag 29 september 2011 | 19:14 | Laatst bijgewerkt op: donderdag 29 september 2011 | 20:09
DEN HAAG – De Raad van State heeft gisteren een streep gezet door de bouw van elf villa’s, twintig appartementen en een bedrijfswoning op landgoed Spelderholt.

Ook manege Riant kan door de uitspraak van de hoogste bestuursrechtbank niet verhuizen van de Bruggelerweg in Beekbergen naar Spelderholt, dat aan Natura- 2000-gebied grenst.

De uitspraak is een overwinning voor de Stichting Behoud Natuurwaarden Enken Beekbergen (SBNE), die naar de Raad van State stapte tegen het bestemmingsplan voor de bouw op landgoed Spelderholt en de verhuizing van het mencentrum. Op de huidige plek van de manege zouden vier woningen worden gebouwd.

De Raad van State valt erover dat de gemeente Apeldoorn op Spelderholt geen zogeheten bouwvlakken heeft aangewezen voor de geplande villa’s en appartementen. Dat betekent dat op het landgoed overal gebouwd kan worden.

Verder heeft de gemeente niet aangegeven hoe het project wordt ingepast in de groene omgeving. Ook is er onvoldoende aandacht geweest voor de gevolgen voor beschermde dieren op Spelderholt, zoals vleermuizen.

SBNE reageert enthousiast op de uitspraak. ,,Samen met de Stichting Werkgroep Milieuzorg Apeldoorn hebben we telkens gewezen op de onmogelijkheid deze plannen in dit gebied te realiseren. Keer op keer hebben we bij de politiek uitgelegd dat de beschermingsdoelstellingen van natuur en landschap het eenvoudigweg niet mogelijk maken om de plannen te realiseren. Het volkomen negeren van deze signalen heeft ertoe geleid dat initiatiefneemster Riant veel te lang aan het lijntje is gehouden. Dat is triest om te moeten constateren”, aldus voorzitter Wouter Hiskemuller.